Historia jajek wielkanocnych

0
55
a-historia-dos-ovos-de-pascoa

Zwyczaj święcenia jajek wielkanocnych narodził się w Kościele katolickim z powodu banalnej potrzeby domowej, a następnie rozprzestrzenił się na cały świat.

 

Redakcja (18/04/2022 12:51, Gaudium Press) Początki tej tradycji sięgają IV wieku i są ściśle związane z Wielkim Postem. W tamtych czasach zabronione było spożywanie jaj podczas czterdziestodniowego okresu pokuty. W rodzinnych spiżarniach gromadzono więc duże ilości jaj. Aby ich nie zmarnować, rozdawano je dzieciom.

Pisanki i jajka do święcenia

Dlatego od Wielkiego Czwartku dzieci w asyście chóru parafialnego, zaczęły zbierać je od domu do domu. A w Niedzielę Wielkanocną robiono z nich omlety i zjadała je cała ludność.
W XII wieku w wielu krajach europejskich istniał już zwyczaj obdarowywania się przez wiernych pisankami pobłogosławionymi w kościele.
Nawiązując do tego popularnego zwyczaju, szlachta i ważne osobistości wzbogaciły go o cechę kulturową: jajka zaczęto ozdabiać scenami malowanymi, często przez przyszłe sławy świata artystycznego.

Jajka faszerowane

Około XVI wieku wprowadzono kolejne ulepszenia. Ktoś wpadł na pomysł, aby podziurawić jajko i zastąpić jego naturalną zawartość “niespodzianką”, którą – w zależności od kategorii obdarowywanej osoby – mogły być perfumy, drobne przedmioty dekoracyjne, a nawet biżuteria.

W XVIII wieku król Ludwik XIV w dniu Wielkanocy święcił duże kosze złotych jaj, które następnie rozdawał pracownikom dworu. Mniej więcej w tym samym czasie zaczęto opróżniać naturalne jaja, a następnie napełniać je czekoladą.

Dziś jajka wielkanocne są wykonywane z czekolady, marcepanu lub mieszanki najróżniejszych składników i sprawiają radość dzieciom… i dorosłym na całym świecie.

Historia jajek Fabergé

Szczyt wyrafinowania osiągnięto w Rosji pod koniec XIX wieku. W 1885 r. na Wielkanoc car Aleksander III postanowił podarować carycy nie zwykłe naturalne jajko, choć z artystycznymi wzorami, lecz jajko wykonane w całości ze złota i ozdobione takim samym bogactwem.

Od tej pory każdego roku car składał nowe zamówienie, a Fabergé dokładał wszelkich starań, by przewyższyć zamówienie z poprzedniego roku. W ten sposób powstała bajeczna kolekcja 56 pisanek, słynna na całym świecie. Wykonanie zlecono najlepszemu petersburskiemu jubilerowi: Peterowi Karlowi Fabergé. A w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego caryca otrzymała z rąk swego cesarskiego męża klejnot fascynującej urody, wykonany ze złota, srebra i rubinów.

Klejnoty fascynującego piękna

Do bogactwa materiału – złota, platyny, szafirów, szmaragdów, rubinów, diamentów, kryształów – jubiler dodał swoją wyrafinowaną technikę emaliowania, a przede wszystkim wielki zmysł artystyczny. Każda praca jest autentycznym dziełem sztuki, cieszącym nie tylko oczy, ale przede wszystkim duszę.

Z przyjemnością obserwujemy, jak zwyczaj święcenia jajek wielkanocnych – zrodzony w Kościele Świętym z banalnej potrzeby domowej – nabrał konotacji religijnej, rozprzestrzenił się na cały świat i w końcu osiągnął poziom najwyższej doskonałości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj